Iznájar is een dorp met ongeveer 4700 inwoners en ligt aan de zuidelijke grens van de provincie Córdoba en behoort tot een van de mooiste witte dorpjes in Andalusië. Het is klein, maar door zijn unieke ligging, de smalle straatjes en witgekalkte huisjes voelt het typisch Spaans aan. De naam Iznájar komt van de combinatie van de Arabische woorden Hisn en Ashar. De Hisn had in de Arabische tijd de betekenis van een heuvelkasteel, meestal gebouwd op een hoogte van het terrein dat de hele omtrek domineerde. Ashar heeft daarentegen geen specifieke betekenis, want hoewel professor Asín Palacios deze naam als vrolijk vertaalde, kan het ook een persoonsnaam zijn en zijn oorsprong al vóór de Arabische tijd. De geschiedenis van Iznájar gaat terug tot het Romeinse rijk, met bewijs van menselijke nederzettingen in het gebied vanaf die tijd. Na de val van het Romeinse rijk werd de stad bezet door de Moren en werd het een belangrijk centrum voor landbouw en handel. Na de christelijke verovering in de 13e eeuw werd Iznájar een deel van het koninkrijk Castilië. Tijdens de 19e en 20e eeuw bleef Iznájar een klein agrarisch dorp, met gewassen zoals olijfbomen en wijngaarden als belangrijke bronnen van inkomsten voor de bewoners. Tegenwoordig is Iznájar een charmante stad die bekend staat om zijn traditionele Andalusische architectuur, prachtige natuurlijke omgeving, waaronder het natuurpark Sierra de las Estancias, en zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. Het dorp is gelegen tegen een berg aan, met de strak blauwe hemel op de achtergrond en de zon die er op schijnt, lijkt het of je naar een schilderij kijkt. Het dorp is omgeven door bergen, heuvels en olijfbomen, kortom de ideale mix voor een rustgevend plaatje. Iznájar is tevens gelegen aan een stuwmeer, de embalse de Iznájar, en verbonden via bruggen met de buitenwereld. Als je het ziet zou je denken dat je op een eiland bent. Het 32 kilometer lange meer is het grootste van Andalusië en wordt ook het “meer van Andalusië” genoemd. Ondanks dat Iznájar een klein dorp is, en op zichzelf al een bezienswaardigheid, heeft het als je wat moois wilt zien genoeg te bieden.

CASTILLO DE IZNÁJAR

Het Castillo de Iznájar is een kasteel gelegen in de stad Iznájar. Het kasteel is gebouwd op een heuveltop en domineert het omliggende landschap en biedt een panoramisch uitzicht over het meer van Iznájar.Het kasteel dateert uit de 8e eeuw, toen de Moren het gebied binnenvielen. Het werd later versterkt en uitgebreid door de christelijke koningen, met name in de 14e eeuw, tijdens de Reconquista. Het kasteel speelde een belangrijke rol in de verdediging van het gebied tegen de Moren en werd ook gebruikt als gevangenis.
Het kasteel bestaat uit een rechthoekige toren en een ommuurde binnenplaats. De toren heeft verschillende verdiepingen en is voorzien van schietgaten en torentjes. De binnenplaats heeft een waterput en een kleine kapel. Tegenwoordig is het kasteel gerestaureerd en opengesteld voor bezoekers. Het biedt een interessante blik op de geschiedenis van de regio en het leven in een middeleeuws kasteel. Het kasteel is bereikbaar via een smalle weg die leidt naar de top van de heuvel, waar bezoekers kunnen genieten van het prachtige uitzicht over het meer van Iznájar en de omliggende bergen. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur.

PATIO DE LAS COMEDIAS

We bevinden ons in wat in de middeleeuwen de souk was. Vanaf 1531 werd het wat we vandaag de dag kennen als Patio de las Comedias, een naam die afkomstig is van de theatervoorstellingen die hier in de 19e eeuw plaatsvonden. De geraniums in de blauwe potjes, die door de lokale bevolking worden verzorgd, zijn het allermooist in april en mei. Elk jaar strijden veel dorpen in de regio Cordóba om de beste patio’s. Patio de las Comedias heeft meerdere keren gewonnen als mooiste patio.

TORRE DE SAN RAFAEL

De Torre de San Rafael is een toren gebouwd op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht op de stad en het omliggende landschap, met name op het meer van Iznájar. De toren dateert uit de 18e eeuw en is gebouwd in opdracht van de hertog van Osuna, als onderdeel van een verdedigingslinie om de stad te beschermen tegen indringers. De toren is vernoemd naar de aartsengel Rafael, die wordt beschouwd als de beschermheilige van de stad. De toren heeft een vierkante vorm en is voorzien van kantelen en schietgaten. Het heeft verschillende verdiepingen en is bereikbaar via een wenteltrap.

Tegenwoordig is de toren opengesteld voor bezoekers en is het een populaire toeristische attractie in de stad. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur, maar ook voor mensen die willen genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving.

TAJOS Y BARRIO DEL COSO

Tajos y Barrio del Coso is een historische wijk gelegen aan de rand van de stad en biedt een prachtig uitzicht op de omringende heuvels en het meer van Iznájar. De wijk is vooral bekend om zijn steile kliffen, die bekend staan als de Tajos de Iznájar. Deze kliffen bieden een spectaculair uitzicht op de omliggende landschappen en zijn een populaire plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. Er zijn verschillende wandelpaden en uitkijkpunten in de buurt van de Tajos, waaronder de Mirador del Rey, een uitkijkpunt dat is vernoemd naar de legendarische koning Boabdil. Naast de Tajos heeft de wijk ook een historische gedeelte  genaamd Barrio del Coso, die bekend staat om zijn smalle straatjes, witgekalkte huizen en traditionele Andalusische architectuur. In de wijk bevinden zich enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Iznájar, waaronder de kerk van Santiago en het kasteel van Iznájar. Al met al is Tajos y Barrio del Coso een must-see voor bezoekers van Iznájar, met zijn prachtige natuurlijke landschappen, rijke geschiedenis en charmante Andalusische architectuur.

Door de centrale ligging van dit dorp wordt het ook wel het 3 provinciënpunt genoemd. Vanuit het dorp kun je binnen een uur naar de steden Málaga, Granada en Cordóba reizen. In deze 3 steden zijn zoveel bezienswaardigheden te zien dat een bezoek aan deze steden een echte aanrader is.

Zoals in iedere plaats in Andalusië worden er in Iznájar feesten georganiseerd. Buiten de ‘Semana Santa’, wat zeer indrukwekkend is om mee te maken, zijn er nog veel meer feesten in dit dorp. Deze feesten zijn voor volwassenen en kinderen. Door de straten zul je de optochten kunnen aanschouwen en dezelfde straten zijn het toneel voor alles wat er met deze ‘feria’s’ te maken heeft. Het is er druk en erg gezellig en een zeer gemoedelijke sfeer. Op deze dagen zijn de winkels veelal gesloten omdat iedereen aan het feestvieren is.

Bij het meer van Iznájar is ook een klein strand, Playa Valdearenas, waar je verschillende watersporten kunt beoefenen. Uiteraard kun je ook lekker relaxen op de strandbedjes met parasols en genieten van de zon die hier bijna altijd schijnt. Voor watersporters is er in dit gebied genoeg te ondernemen je kunt er onder andere kajakken, zeilen of een waterfiets huren mèt glijbaan. Ook het maken van een boottocht met “Andalucian Laketours” is een geweldige ervaring.